A DI kapcsolatai

A tudományos kutatásban történő előrehaladás talpköve az együttműködés, mely közös munkában, egymás sikereinek és problémáinak megismerésében, konzultációk, levelezések formájában történik. A kapcsolatok alapja a kölcsönös szakmai megbecsültség, mely közös pályázati támogatásokat eredményezhet. Doktoranduszainkat arra ösztönözzük, hogy minél gyakrabban vegyenek részt hazai és nemzetközi konferenciákon.

A nemzetközi kapcsolatrendszer fejlesztése a Doktori Iskola tevékenységében kiemelt jelentőségű. Lehetőség van arra, hogy hallgatóink külföldi részképzésben vegyenek részt, megismerkedjenek külföldi kutatói műhelyekkel.

A Doktori Iskolában zajló kutatómunka során a doktoranduszok és témavezetőik is rendszeresen lépnek kapcsolatba hazai és nemzetközi felsőoktatási társintézményekkel, kutatóintézetekkel. A közös kutatások eredményeként létrejövő konferenciaelőadások és publikációk hatására az intézmény és az itt tevékenykedő kutatók hazai és nemzetközi tudományos beágyazottsága erősödik, reputációja javul.

A Doktori Iskola rendszeresen fogad vendégelőadókat magyar és külföldi kutatóintézetekből, egyetemekről. Az általuk tartott speciális előadások egy része egy-egy szűkebb szakterület, kutatási terület legfrissebb tudományos eredményeibe nyújt betekintést. Emellett számos olyan előadás is elhangzott az elmúlt tanévek során a Doktori Iskolában, amely általános kutatásmódszertani, publikációs ismeretekkel kapcsolatos ismereteket közvetített a közönség felé. Az ilyen előadások célja, hogy a doktoranduszok és témavezetőik segítséget kaphassanak olyan publikációk elkészítésében, amelyek később rangos nemzetközi (impaktfaktoros vagy „Q1-Q4” besorolású) folyóiratokban jelenhetnek meg. Az elmúlt évek során a legrangosabb magyar kutatóintézetek és egyetemek meghatározó kutatói mellett amerikai, lengyel és román vendégelőadókat is köszönthettünk a Doktori Iskola kurzusain.

A Doktori Iskola nemzetközi kutatási együttműködései segítségével lehetőség nyílik arra, hogy az itt zajló kutatások keretében nemzetközi összehasonlító vizsgálatokat is végezzenek az érintett oktatók, kutatók. Az így kivitelezett elemzések segítségével a Magyarországon primer kutatás keretében felvett adatok más, nem ritkán az Európai Unión kívüli országok hasonló adataival is összehasonlításra kerülhetnek.

A nemzetközi tudományos együttműködés alapvető feltétele, hogy az abban résztvevő felek jó szakmai angol nyelvismerettel rendelkezzenek. Ennek biztosítása érdekében a Doktori Iskola bátorítja a PhD hallgatókat nyelvismeretük továbbfejlesztésére, amelyhez megfelelő támogatást is biztosít.

 

Az alábbiakban ismertetjük fennálló legfontosabb hazai és nemzetközi kapcsolatainkat, melyek folyamatosan bővülnek.

Frissítés dátuma: 2020.03.30.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.